NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

MÄNNISKORÄTTSHJÄLTAR HYLLAS VID FN

Under det 15:e årliga internationella toppmötet om mänskliga rättigheter vid FN deltog 94 ungdomsdelegater och -ambassadörer (till vänster); utmärkelser för hjältemodiga människorättsinsatser tilldelades David Kritsun från Israel, Nfamara Jawneh från Gambia (ovan till höger), och Issa Sufyan Hussein från Irak (nederst till höger).

Under det 15:e årliga internationella toppmötet om mänskliga rättigheter belönade internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter tre lysande humanitetsförkämpar för deras arbete med att förändra sina länder.

Under internationella toppmötet om mänskliga rättigheter tilldelades exemplariska människorättsförkämpar utmärkelser för hjältemodiga människorättsinsatser. För årets 15:e årliga toppmöte [se sidan 3] som hölls vid FN-högkvarteret i New York, delade dr Mary Shuttleworth, ordförande för internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter, ut priser till tre framstående humanitetsförkämpar:

  • David Kritsun och Ungdomar för mänskliga rättigheter i Israel för att ha fört olika etniska och religiösa samfund samman. Genom sitt arbete har de spridit mänskliga rättigheter till 23 regioner i Tel Aviv och till nästan 100 000 människor i Jerusalem och därmed byggt en grundval för fred.
  • Nfamara Jawneh är grundaren och verkställande chefen för Beakanyang Kafo (vilket betyder jämställdhet för alla), en icke-statlig människorättsorganisation. I 22 år, under en diktatur i Gambia, var han en ledande röst och stor kraft för förändring genom sin omfattande kampanj för människorättsmedvetenhet och demokrati. Hans gräsrotsmetod nådde mer än 20 000 personer med människorättsundervisning. Han arbetar nu tillsammans med den nya demokratiska regeringen och icke-statliga organisationer för att bygga en stomme för människorättsundervisning.
Dessa pristagare står som en symbol för omfattningen av människorättsundervisning över landsgränser, etniska skiljelinjer och religiösa skillnader.
  • Trots ständiga risker och aktivt hot från Islamiska staten har Issa Sufyan Hussein undervisat mer än 1 700 underrättelse-, säkerhets- och polispersonal i Kurdistan i mänskliga rättigheter. Han var en av de första att använda och införa Enade och Ungdomar för mänskliga rättigheters läroplan på kurdiska och nu utbildar han andra lärare så att de kan föra vidare hans aktiviteter.

Dessa pristagare står som en symbol för omfattningen av människorättsundervisning över landsgränser, etniska skiljelinjer och religiösa skillnader. De är lysande exempel på de många andra hjältar runtom i världen som tar ställning för mänskliga rättigheter och arbetar för att förbättra förhållandena i sina respektive hemländer.FAKTA

MÄNNISKOHANDEL:

I den allmänna förklaringen står det: ”Ingen må hållas i slaveri eller träldom”, men slaveri existerar än idag

50 %

AV DE PERSONER

som utsätts för människohandel uppskattas vara barn

2–4

MILJONER

barn utsätts för prostitution i den internationella kommersiella sexhandeln

600–800

TUSEN OFFER

köps och säljs över internationella gränser varje år för tvångsarbete eller kommersiell sex

2–4

MILJONER

utsätts för människohandel både i landet och över internationella gränser

32

MILJARDER DOLLAR

är beloppet som omsätts internationellt varje år av människohandelsindustrinGÅ MED I RÖRELSEN

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER