NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

RÄDDAR PAKISTANS BÄSTA OCH SMARTASTE FRÅN EXTREMISM

Pakistanska pojkar och flickor lär sig mänskliga rättigheter. På mindre än tre år har mer än 20 000 personer undervisats med Ungdomar för mänskliga rättigheters läroplan.

Hur en man når tusentals pakistanska barn och ungdomar med utbildning i mänskliga rättigheter innan extremistgrupper kan rekrytera dem – och skapar vad han kallar för ”soldater för fred”.

”Extremister kommer till skolor och pratar med barnen och rekryterar dem. De vill ha de skärpta och smarta barnen”, säger Ihsan Hanjra om de militanta grupper som man en gång i tiden trodde främst utnyttjade de fattiga och outbildade. Men en nyligen genomförd undersökning av en sådan grupp visade att de flesta rekryter var välutbildade, anslöt sig vid 17 års ålder och dog i genomsnitt vid 21 års ålder.

Ihsan Hanjra, som är en advokat vid Högsta domstolen i Pakistan, är fast besluten att ändra deras öde. Han har varit aktivt engagerad i mänskliga rättigheter i åratal, men det var inte förrän han för första gången hörde talas om ”Ungdomar för mänskliga rättigheter” 2014 som han hittade sitt kall. Han beställde omedelbart materialet och satte igång med att undervisa barn och ungdomar innan militanta grupper lärde dem något annat.

Men han fick se till att vara diskret. ”Det är inte lätt att förmedla budskapet att ’Varje människa föds fri’ – det är som att leka med elden i Pakistan”, säger han. Han tog kontakt med myndigheterna i Gujranwala-distriktet och fick tillstånd att hålla ett första möte för ”Medvetenhet om mänskliga rättigheter”. Då den ena utbildningsperioden ledde till godkännande av nästa var han snart i färd med att leverera till hundratals elever åt gången i allmänna skolor.

Ihsan lär ut programmet direkt ur lärarguiden, men det är vad han gör efteråt som är unikt. Han väljer ut fyra elever – de mest begåvade femte-, sjätte-, sjunde- och åttondeklassarna – och utbildar dem på läroplanen. De levererar sedan till närliggande skolor under de kommande fyra åren. På så sätt accelererar han exponentiellt sin räckvidd och når de bästa och smartaste innan extremisterna gör det.

”Det är inte lätt att förmedla budskapet att ’Varje människa föds fri’ – det är som att leka med elden i Pakistan.”

”I själva verket skadar vi våra barn om vi inte lär dem fred och mänskliga rättigheter eftersom någon annan kommer att lära dem extremism och de kommer att bli soldater i extremismens tjänst. Jag vill att de blir soldater för fred”, säger han.

Han berättar att han utbildat 400 lärare och 2 000 av de mest begåvade barnen och ungdomarna och att de tillsammans än så länge utbildat 20 000 elever i mänskliga rättigheter i Punjab-regionen.FAKTA

EXTREMISM I PAKISTAN

I detta nummer såg du hur YHR räddar ungdomar från extremism. Här är utmaningen och löftet.

NÄSTAN

50 %

av alla självmords­bombare i Pakistan är 16 år eller yngre.

500

STÄDER

i Pakistan utsattes för minst ett terrorattentat under ett år, och i 180 städer förekom det två eller fler attentat.

61 497

DÖDSFALL

till följd av terroristvåld i Pakistan från 2003 till 2016.

87 %

AV MUSLIMSKA

pakistanier säger att självmord aldrig är motiverat för att försvara islam från dess fiender.

87 %

AV PAKISTANS

män och kvinnor säger att det är lika viktigt för pojkar och flickor att utbilda sig.Vi behöver din hjälp

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper och förenar individer, pedagoger, organisationer och myndigheter i alla delar av världen för att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER