NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

EN NIGERIANSK MÄNNISKORÄTTSAKTIVIST FÅR MÅNGA ANDRA ATT DELA HANS PASSION

Duke Ifeaka från Nigeria (på huk till höger) kom på ett framgångsrikt sätt att göra andra medvetna om och undervisa i mänskliga rättigheter i en stad och vill nu sprida det till hela sitt land.

 

Genom kreativa utomhuslektioner och lektioner i klassrummet har Duke Ifeakas människorättsrörelse i Nigeria fått med alla i hans kampanj för fred.

Forskarstuderande Duke Ifeaka Amaliechi från Obafemi Awolowo-universitetet råkade på Ungdomar för mänskliga rättigheters (YHR) webbplats när han försökte komma på ett sätt att ta itu med människorättskränkningarna i landet.

Hans land, Nigeria, är ett land som tampas med ett långt förflutet med ökända människorättskränkningar i form av upprorsgruppen Boko Haram och 2,5 miljoner tvångsförflyttade människor – för att bara nämna det mest uppenbara.

”Många av de konflikter som jag ser i Nigeria skulle kunna undvikas om folk verkligen förstod mänskliga rättigheter”, säger Duke.

Han beställde YHR-materialet och började visa Berättelsen om mänskliga rättigheter-videon på livligt trafikerade allmänna platser såsom köpcentra, restauranger och på universitetets campus. Det fanns inte något område han undvek – om det fanns folk där, var Duke också på plats. Han fick till och med videon att visas på en varuautomat, på nattklubbar och vid simbassänger.

”Till och med badvakten för simbassängen bad mig skicka honom några häften.” De startade evenemanget ”Simma för fred och mänskliga rättigheter” – där de placerade ut undervisningsmaterial om mänskliga rättigheter runt bassängen och tillkännagav syftet och en kraftig rabatt på inträde under evenemangsdagarna. ”Antalet som dök upp var imponerande och jag informerade många människor om mänskliga rättigheter.”

Därnäst inriktade sig Duke på skolor och vände sig till sina medstudenter på universitetet för att få dem att ansluta sig till rörelsen. Han fick snabbt ihop ett team på 23 och ”utbildade utbildarna”. På så sätt fick han var och en att lära sig hela YHR-läroplanen så att de i sin tur skulle kunna hålla lektioner i skolor.

De har redan infört läroplanen för mänskliga rättigheter i skolor i de nigerianska delstaterna Lagos och Osun, samtidigt som de fortsätter att visa YHR-filmer på platser så långt borta som i delstaten Enugu. Ännu fler skolor har begärt att få delta i programmet och väntar på sin tur.

Dukes övergripande mål är att göra varje skola till en ”människorättsvänlig skola” där en ”fredskultur” är en självklar verklighet.

Teamet återvänder nu till alla skolor som deltagit för att där starta självgående människorättsklubbar som kommer att föra vidare det arbete som inletts och se till att nästa generation får samma undervisning. Allteftersom efterfrågan på programmet fortsätter att växa delar teamen upp sig i mindre team för att sprida det framgångsrika mönstret över hela Nigeria.

”Min vision för spridningen av mänskliga rättigheter i Nigeria går bortom klassrummet, gallerior, parker och andra platser dit jag kunnat föra kampen. För det räcker inte att bara prata om mänskliga rättigheter, man måste tro på det och sätta igång och jobba på det”, säger Duke avslutningsvis.ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Din berättelse skulle kunna presenteras

Tycker du om att läsa berättelser om människorättsframsteg runtom i världen? Har du någonsin undrat om din egen berättelse skulle kunna vara med?

Enade för mänskliga rättigheter är ett globalt nätverk av lärare, professorer, advokater, aktivister, föräldrar, ungdomar och frivilliga som är sammanlänkade av det gemensamma syftet att förverkliga mänskliga rättigheter. Om du läser detta, är du redan en del av teamet.

Om du framgångsrikt har använt materialet eller läroplanen för Enade för mänskliga rättigheter eller Ungdomar för mänskliga rättigheter för att förbättra människors liv och skulle vilja berätta för andra om dina utmaningar och framgångar, kontakta oss så att vi har möjlighet att ta med din berättelse i ett framtida nyhetsbrev.

Skicka in din berättelse. Vi kommer att intervjua dig via telefon eller e-post om så krävs och sedan skriva din berättelse.

Hör gärna av dig!Vi behöver din hjälp

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper och förenar individer, pedagoger, organisationer och myndigheter i alla delar av världen för att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER