NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

ETT LAND KÄNT FÖR FRED FORTSÄTTER ATT VARA TONGIVANDE MED SIN EGEN KAMPANJ FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Costa Ricas fotbollslag och landets president, tillsammans med landets första dam och son, håller upp det specialanpassade Vad är mänskliga rättigheter?-häftet som har med varje spelare.

Costa Rica är känt som ett föredöme för fred och demokrati, och för att se till att detta rykte aldrig bleknar införs ett undervisningsprogram om mänskliga rättigheter i hela landet.

Costa Rica är känt för dess stabila demokrati, för att det investerar mer av sin årliga budget i utbildning än det globala genomsnittet och för att ha skrotat sin stående armé 1948. Arkitekten bakom landets fred är den tidigare presidenten dr Óscar Arias Sánchez, som fick Nobels fredspris för det arbete han gjorde för att få ett slut på de centralamerikanska inbördeskrigen. Detta ledde till undertecknandet år 1987 av en fredsplan som godkändes av fem centralamerikanska länder.

När dr Arias bjöds in år 2017 till den internationella konferensen för mänskliga rättigheter vid FN i New York fann han och hans fru, Suzanne Fischel, Ungdomar för mänskliga rättigheter (YHR), och de passade ihop helt naturligt. De började arbeta i nära samarbete med YHR Costa Rica-teamet, som leds av Marco Aurelio Zuñiga och består av hans fru, Tatiana Salgado, deras barn och frivilliga.

YHR:s team nådde ut i media, från tidningen La Extra till Teletica Radio 91.5 FM, Kanal 7-tv och andra – en publik på över 2 miljoner människor. De talade sedan till elever i skolor och på universitet, bland annat vid Colegio Técnico Profesional, Nationella universitetet, Santa Cruz-gymnasiet med mera.

Nästa åtgärd skedde med hjälp av Costa Ricas nationalsport – fotboll. Efter att ordföranden för Costa Ricas nationella fotbollsförbund informerades gick han snabbt med. Med Fischels hjälp skapades ett specialdesignat häfte med fotbollsspelarna och alla 30 rättigheterna. Det lanserades sedan officiellt vid avskedseventet för fotbollslandslaget på väg till fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Under lanseringen var Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada med. Varje spelare, presidenten och de andra dignitärerna som var där fick det nya häftet. Med dessa till hands fick YHR Costa Ricas frivilliga sällskap av dr Arias och Fischel och delade ut häftena vid Costa Ricas nationella fotbollsarena till fans under lagets avskedsmatch. Totalt sett har de nu delat ut mer än 128 000 exemplar av häftet.

För att se till att mänskliga rättigheter blir en del av samhällsstrukturen inledde YHR Costa Rica ett samarbete med Institutet för utveckling och kommunal rådgivning (IFAM), som vägleder Costa Ricas lokala myndigheter – sammanlagt 82 kommuner. Institutet ville genast att deras utbildare skulle lära sig att leverera till andra och sedan även utbilda dessa andra. Programmet inleddes med 10 seminarier för 361 IFAM-deltagare.

Genom effektiv människorättsundervisning fortsätter Costa Rica att vara ett föredöme för världen i egenskap av ett land som präglas av undervisning och fred.ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Gå med oss under Internationella människorättsdagen

Anslut dig genom att hålla evenemang och aktiviteter i ditt område under de kommande månaderna, och gör de 30 mänskliga rättigheterna kända och se till att de efterlevs i ditt lokalsamhälle.

Den 10 december 1948 antog FN:s generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UDHR), vilken framlägger de 30 rättigheter varje människa har. Den 10 december varje år håller Enade för mänskliga rättigheter- och Ungdomar för mänskliga rättigheter-avdelningar världen över evenemang och aktiviteter för att fira denna dag.

Och i år tog vi det till nästa nivå för att fira 70-årsdagen av den allmänna förklaringen med en makalös serie evenemang, inklusive människorättsforum, marscher, namninsamlingar, konserter, seminarier, konsttävlingar och människorättsmontrar – allt för att höja medvetenheten om dessa universella rättigheter. Du kan börja planera evenemang nu. Låt oss veta dina planer i förväg och berätta för oss vad du gjorde genom att skicka in foton och videor. Tillsammans kan vi garantera att mänskliga rättigheter är kända och respekteras av alla.DU KAN HJÄLPA TILL

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER