NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

Omvandlar Guatemala: från ett land av våld till en nation grundad på mänskliga rättigheter

Cynthia Maria Guerra fann Ungdomar för mänskliga rättigheter när hon var anställd på Guatemalas kontor för människorättsombudsmannen, och är nu chef för Ungdomar för mänskliga rättigheter i Guatemala.

Cynthia Maria Guerra såg att hennes land Guatemala var en våldsam nation. Hon bestämde sig för att gå samman med Ungdomar för mänskliga rättigheter och vända på utvecklingen.

Allt började när Cynthia Maria Guerra, som då var Guatemalas direktör för promotion och utbildning på kontoret för människorättsombudsmannen, letade efter en lösning på de människorättsproblem som plågade hennes land. Bland kränkningarna som förekom var våld och utpressning av kriminella organisationer, attacker mot journalister och människorättsförsvarare, diskriminering av ursprungsbefolkningen och misshandel av kvinnor.

”Våld finns överallt. Tydligen är det sättet man löser allting här”, sade Guerra. ”När jag började arbeta på kontoret för människorättsombudsmannen såg jag hur undervisning i mänskliga rättigheter är en rättighet i sig.”

Hon upptäckte Ungdomar för mänskliga rättigheters internationella avdelning (YHRI – Youth for Human Rights International) när ombudsmannen gav henne häftet Vad är mänskliga rättigheter? att granska, vilket ledde till ett samarbete mellan ombudsmanskontoret och YHRI. Guerra och YHRI:s instruktörer utbildade lärare under ett 80-timmarsprogram som täckte både Ungdomar för mänskliga rättigheters material och inkluderade skräddarsydda lektioner om ursprungsbefolkningarnas rättigheter, kvinnors rättigheter och liknande områden. Omkring 400 utbildades i detta, som sedan gick och utbildade andra. Ett samarbete med ett universitet ledde till att ytterligare 1 300 lärare utbildades.

Efter sin mandattid på ombudsmannens kontor kunde Guerra inte vända det ryggen och glömma det. Hon blev chefen för YHR i Guatemala. ”Jag kände inte för att bara återvända till mitt privata jobb. Jag kände att jag måste fortsätta med mitt uppdrag att skapa en kultur grundad på mänskliga rättigheter i Guatemala”, sade hon. ”Ju fler människor vi kan få att förstå vad mänskliga rättigheter är, desto fler chanser får vi att etablera denna kultur – inte en diskrimineringskultur, inte en kultur av maktmissbruk, inte en kultur av korruption.”

YHRI antogs av den allmänna kommissionen för studiet av mänskliga rättigheter vid San Carlos-universitetet – Guatemalas enda nationella allmänna universitet. Dekanen för detta universitet med 153 000 studenter tillkännagav att 2018 var året för människorätts­undervisning. Guerra sade följande on sina planer: ”Vi vill utnyttja detta tillfälle och få en massa människor att göra online-kursen. Vi vill att elever från Guatemala går med oss som frivilliga och också är delegater vid toppmötet i New York.” Efter att redan ha nått över 30 000 personer med människorättsundervisning är Guerra fast besluten att få sina drömmar för Guatemala att förverkligas. ”Undervisning är för mig, som Nelson Mandela sade, det mest kraftfulla vapen man har för att förändra världen.”ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Följ med oss till Förenta Nationerna

Ansluta dig till ungdomar från hela världen vid vårt internationella människorättstoppmöte 2018.

Varje år sedan 2004 har vi fört samman ungdomar och vuxna från hela världen under våra årliga internationella människorättstoppmöten. I år för vi vidare traditionen och du är hjärtligt välkommen!

I slutet av juni vid FN:s högkvarter i New York kommer detta toppmöte vara det bästa hittills, med ungdomar från hela världen som deltar i egenskap av ungdomsdelegater och ungdomsambassadörer, samt med talare från högsta regeringsnivå och från icke-statliga organisationer som kommer att dela med sig av sin kunskap och vägledning inom området mänskliga rättigheter.

Människor från alla samhällsskikt inbjuds att delta och bidra till främjandet av människorättsundervisning. De som är i åldern 18 till 29 kan ansöka om att vara ungdomsdelegater och representera sitt land vid detta toppmöte.ÅTERSTÄLLER MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER