NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

TURNÉ FÖR MÄNNISKORÄTTSUNDERVISNING BESÖKER TAIWAN

En av de många skolor som nåddes genom YHR-turnén i Taiwan (ovan); skolor bekräftas (överst till höger); och Wil Seabrook skriver autografer till elever (nederst till höger).

En tvåveckorsturné för människorättsundervisning reser till sex städer i Taiwan för att lansera 70-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, med upplysning som sker genom musik och konst – och det inspirerar tusentals personer.

För att fira 70-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna inledde YHR:s Taiwan-team den 10 december 2017 en turné för människorättsundervisning i skolor och universitet över hela landet.

De fick sällskap av Rahul KC, ordförande för YHR i Nepal, och Wil Seabrook, en YHRI-ambassadör och grundare av Rock for Human Rights.

Turnén började vid Chung Cheng-universitetet där studerande först tittade på YHRI:s 30 infoannonser och Berättelsen om mänskliga rättigheter. Seabrook sjöng sedan Beatles ”Blackbird” och sin egen låt ”Candle”. Han berättade om sin egen erfarenhet av människorättskränkningar och lösningarna på dem, och gav sedan också elever möjlighet att berätta om deras erfarenheter. Rahul KC talade om anledningen till att han vigt sitt liv åt människorättsundervisning. Han betonade vikten av ansvar – enligt FN-förklaringens artikel 29 om ens plikt att skydda andras rättigheter och friheter – och visade ett bildspel av sina aktiviteter, och gav eleverna exempel på de många sätt de kunde främja mänskliga rättigheter.

”Jag behöver inte försöka rädda världen. Jag kan vara det lilla ljuset som vägleder andra.”

Ett liknande mönster fortsatte vid Jinwen-universitetet för vetenskap och teknologi, Taipeis nationella lärarhögskola, katolska gymnasiet Fu Jen, gymnasiet Nan Hwa, grundskolan Taipei Dongmen och fler – sammanlagt 17 stycken.

Eleverna inspirerades och sade sådant som: ”Det är första gången jag förstår de 30 mänskliga rättigheterna och deras grundläggande innebörd”, ”Jag vill bli människorättsförespråkare” och ”Jag behöver inte försöka rädda världen. Jag kan vara det lilla ljuset som vägleder andra.”

På bara två veckor hade turnén levererat 26 evenemang i sex städer och nått mer än 4 000 ungdomar.

Allt kulminerade under firandet av människorättsdagen i Scientology Kyrkans i Kaohsiungs kapell, där elevernas människorättskonst visades. Kaohsiung Citys direktör för undervisningsbyrån talade och hyllade eleverna.FAKTA

Siffror över FN:s allmänna förklaring

Vid 70-årsdagen av förklaringen om de mänskliga rättigheterna, låt oss titta på sifforna.

18

MEDLEMMAR

av politiska, kulturella och religiösa bakgrunder ingick i kommissionen som tog fram den allmänna förklaringen

70

ÅR

med den allmänna förklaringen som det främsta dokumentet för att definiera, skydda och upprätthålla mänskliga rättigheter

500+

SPRÅK

som den allmänna förklaringen har översatts till, vilket gör det till världens mest översatta dokument

193

MEDLEMMAR

upprätthåller den allmänna förklaringen som FN:s plattform för världsfred

48

NATIONER

skrev under den ursprungliga förklaringen för att ratificera den 1948ÅTERSTÄLLER MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER