NYHETER

TAR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL HJÄRTAT AV BRASILIEN

Eleverna i Marios Raulinos statliga skola i Brasilien håller Ungdomar för mänskliga rättigheter-seminarier och -kurser regelbundet som en del av läroplanen.

Lärare Raimundo Sousa börjar i sin lokala skola, men avser att lyfta hela landet med mänskliga rättigheter.

Mottot för Teresina – Piauí i Brasiliens huvudstad – lyder Omnia i Charitatis – ”Allt för välgörenhet” på portugisiska.

I samma anda som den frasen arbetar den brasilianska engelskläraren Raimundo Sousa strax utanför Teresina. Hans passion är att hjälpa sina medmänniskor genom utbildning i mänskliga rättigheter.

”Vi tror fullt och fast att sättet att uppnå en bättre värld full av rättvisa och fred börjar på små ställen som vår skola”, säger Sousa.

Sousa inledde sitt arbete under 2012 och organiserade evenemang för att öka medvetenheten om mobbning i skolor och informera ungdomar om mänskliga rättigheter.

För att inleda nästa fas i sitt arbete började han söka efter inspiration och stötte på Ungdomar för mänskliga rättigheter. Han var ivrig, som han uttrycker det, ”att använda och utveckla de idéer som presenteras i detta fantastiska paket ... att frammana diskussioner, debatter och förändra tänkesätt”.

I enlighet därmed organiserade han ett lanseringsevenemang för 160 elever vid Mario Raulinos statliga skola. Raimundos målgrupp var gymnasieelever, som han anser måste göras medvetna om deras roll i att forma samhället.

”Vi tror fullt och fast att sättet att uppnå en bättre värld full av rättvisa och fred börjar på små ställen som vår skola.”

Under presentationen tog Raimundo eleverna steg för steg igenom Ungdomar för mänskliga rättigheter-häftena och bad 30 elever stå upp framför publiken och återge varsin mänsklig rättighet. En tankeväckande diskussion följde på det.

”Det var en fantastisk upplevelse”, säger Raimundo.

Raimundo organiserade sedan en dag av samhällsverksamhet och besökte det fattiga Mimbó-samhället 24 mil från hans stad med ett team av frivilliga. Tillsammans delade de ut leksaker, kläder och mat i donationslådor med Ungdomar för mänskliga rättigheters (YHR) logo och visade YHR-informationsannonserna för dem som de hjälpte.

Raimundo, som har beslutat sig för att bli den officiella representanten för Ungdomar för mänskliga rättigheter i Brasilien, gör upp planer på att införa programmet i hela landet.

”[Genom] att ingjuta mänskliga rättigheter i hjärtat hos varje person kommer de att bli riktiga medborgare”, säger han.FAKTA

HUR DET VERKLIGEN FÖRHÅLLER SIG MED BARNENS RÄTTIGHETER

Barn är vår framtid, men deras rättigheter kränks över hela världen. Så här ser det ut:

300 000

BARN UNDER 18 ÅR

utnyttjas som barnsoldater runt om i världen.

16 000

BARN

dör varje dag, majoriteten på grund av situationer som kunde ha förhindrats eller behandlats.

246

MILJONER

barn över hela världen tvingas till hårt, ibland farligt arbete.

230

MILJONER

barn under fem års ålder har aldrig officiellt registrerats och saknar därför vanliga medborgerliga rättigheter.

100

MILJONER

barn över hela världen går inte i skolan och ges inte möjlighet att få en utbildning.VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Hjälp till med att göra mänskliga rättigheter till verklighet. Gå med i den internationella människorättsrörelsen genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Hjälp individer, lärare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, som antogs av Förenta Nationerna år 1948. Mer än 60 år efter den överenskommelsen har dess löfte långt ifrån uppfyllts.

LADDA NER »
LADDA NER