NYHETERGÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TILL EN GLOBAL VERKLIGHET

AFRIKAS JÄTTE BLIR EN JÄTTE FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Pascal Nwoga (till höger, i en YHR-T-shirt) har gjort det till sin mission att nå ungdomarna i Nigeria med mänskliga rättigheter för att ge dem en ljusare framtid.

För Pascal Nwoga handlar det om att nå Nigerias barn med mänskliga rättigheter för att förändra landets framtid.

Nigeria, Afrikas mest folkrika land, har det passande smeknamnet ”Afrikas jätte”. Men en stor befolkning kan innebära stora problem, däribland människohandel, att rankas som det 8:e värsta landet internationellt, och att 67 procent av befolkningen lever i fattigdom.

För att förändra detta har Ungdomar för mänskliga rättigheter Nigerias representant Pascal Chukwuebuka Nwoga levererat människorättsundervisning sedan 2012. ”Vi saknar kunskap om mänskliga rättigheter”, säger han, ”så jag försöker ta itu med faktumet att människor bör förstå att våra rättigheter måste förstås och tillämpas om vi verkligen vill ha fred, utveckling och sedan kärlek i vårt samhälle.”

När det gäller det som inspirerade honom säger han: ”Jag växte upp i en miljö där vissa barn misshandlades. Dessa barn arbetade, och de fortsatte att arbeta, arbeta, arbeta. Det var som att förslava dem. Det fanns mycket stor diskriminering, så jag växte upp med dessa minnen och försökte skydda barn.”

Nwoga fann YHR (Youth for Human Rights – Ungdomar för mänskliga rättigheter) när han vidareutbildade sig i Ghana, där han såg YHR:s informationsannonser på tv. Han beställde omedelbart sin första uppsättning YHR-material. När han återvände till sin hemdelstat Enugu i Nigeria etablerade han sin egen YHR Nigeria-avdelning och började på hemmaplan – vid Abakpa Nike-marknaden, där han hade sett barnarbete förekomma. ”Här har vi många barn där ute som säljer vatten för att överleva, som hjälper sina föräldrar på ett eller annat sätt. Deras rättigheter kränks, för när ett barn borde vara i skolan och istället inte är det och är på marknaden och säljer saker, betyder det att man tar ifrån honom eller henne rätten till undervisning. Så jag gick runt och delade ut häften”, säger han. Nwoga talade till både föräldrar och barn, och nu har många av barnen återvänt till skolan.

Nwoga arbetar också på barnhem och ger dem mat, vatten och kläder för föräldralösa barn. ”Det betyder att föräldralösa barn inte kommer att känna sig annorlunda än andra barn som har föräldrar. Det är välgörenhet i aktion; det är mänskliga rättigheter i aktion.”

Tillsammans med vänner kontaktade han skolor. ”Skolor är där vi kan träffa barnen. För när man når dem i skolorna tar de definitivt till sig all kunskap. Jag började med privatskolor. Men sedan ville jag börja med statliga skolor. Jag upptäckte att på statliga skolor kunde de inte ge mig tillåtelse att prata med barnen. Vi behövde myndigheternas godkännande.”

”Det jag gillar mest med programmet är att jag träffar barn. Det är det som ger mig störst glädje. Att prata med dem, få dem att le, skratta, tala till dem och försöka få dem att bli ansvarsfulla.”

Nwoga gick på möte efter möte för att få denna tillgång, men fick regelbundet avslag av tjänstemän som var rädda för att barnen skulle lära sig sina rättigheter. Men efter sex månader av uthållighet fick han godkännandet han behövde, vilket öppnade dörren till att utbilda ungdomar och lärare vid skolsystemets alla nivåer. Genom detta nådde Nwoga och hans team mer än 26 000 barn i 62 skolor.

Och han tänker inte sakta ner. Han har nu fem avdelningar i Nigeria och leverans i Ghana. ”Det jag gillar mest med programmet är att jag träffar barn. Det är det som ger mig störst glädje. Att prata med dem, få dem att le, skratta, tala till dem och försöka få dem att bli ansvarsfulla.”

Lär dig mer om Pascal Nwogas arbete genom att titta på dokumentären på Scientology Network. Gå till sv.scientology.tv/Pascal-Nwoga.DU KAN HJÄLPA TILL

Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

LADDA NER »
LADDA NER