Firar Mandela genom handling

YHR Danmark firar Nelson Mandelas arv genom två evenemang utformade för att inspirera andra genom konst.

Den 18 juli varje år firar världen Internationella Nelson Mandela-dagen. Förenta Nationerna inrättade dagen i syfte att alla ska agera och inspirera till förändring. Mandela-dagen är inte avsedd att vara en allmän helgdag, utan har syftet att hedra Nelson Mandela, Sydafrikas tidigare president, och hans värderingar genom volontärarbete och samhällstjänst.

Ungdomar för mänskliga rättigheter i Danmark håller evenemang för att hedra Nelson Mandela-dagen, inklusive en Konstkväll och skapandet av en mosaikmålning av Mandela.

I år höll våra Ungdomar för mänskliga rättigheter-avdelningar runt om i världen evenemang för att hedra Mandela och vad han representerar för världen. Detta inkluderade Ungdomar för mänskliga rättigheter i Danmark, som höll två evenemang dagen till ära. Först placerade de ett tält på Gammeltorv och nådde allmänheten från alla samhällsskikt med häftet Vad är mänskliga rättigheter? och fick dem att bidra till en mosaikmålning av Nelson Mandela.

Detta följdes av en Konstkväll vid Scientology Kyrkan i Köpenhamn, där budskapet var att upplyfta människans förmåga till återhämtning genom konst. Uppläsningen av dikten Invictus förmedlade denna anda av återhämtning för publiken som ingen annan dikt kan. Dikten, skriven av William Ernest Henley, lästes historiskt upp av Mandela för sig själv och sina medfångar medan han var på fängelseön Robben Island. Dess avslutande rad lyder: ”Jag är herre över mitt öde, jag är kapten för min själ.” Sedan kom en introduktion till YHRI-kampanjen, följt av en presentation av mosaikmålningen av Mandela, och artister av alla slag som uppträdde, inklusive musiker som framförde sina egna låtar, en fotograf och en gitarrspelare.

LADDA NER »
LADDA NER