Sätter tillbaka Gambia på kartan som en människorättsgigant

Nfamara Jawneh lär inte bara ungdomar och samhället i Gambia om deras mänskliga rättigheter, utan han förverkligar dessa mänskliga rättigheter genom införing.

Gambia – en landstrimma i Västafrika som omgärdas av Senegal – var en gång en fristad för mänskliga rättigheter, men efter ett 22-årigt auktoritärt styre av Yahya Jammeh plågades landet av godtyckliga arresteringar, tortyr och ett utbildningssystem som beskrevs som en ”nationell katastrof”.

Men Nfamara Jawneh är inte så lätt att stoppa. Han föddes på landsbygden i Gambias Wuli West-distrikt och fick den sällsynta möjligheten att få en ordentlig utbildning i journalistik och ledning. Han ville därför ge tillbaka.

År 2001 bildade han Beakanyang Kafo, vilket betyder ”Lika möjligheter för alla”. Han började i Wuli West med sin första människorättsframgång när han gjorde utbildning tillgänglig för första gången för flickor i sin hemstad.

År 2011 fann han ett nytt verktyg, Ungdomar för mänskliga rättigheters material. Han etablerade samarbeten med ministeriet för grundskole- och gymnasieutbildning och nationella ungdomsrådet för att hålla seminarier i skolor över hela landet. År 2013 lade han till ett årligt sommarläger för ungdomar för att skapa ansvarsfulla medborgare, med mänskliga rättigheter som en väsentlig del.

Nfamara Jawneh med en av sina medlemmar i Gambias ungdomar för mänskliga rättigheter-avdelning, som delar ut Vad är mänskliga rättigheter?-häften till gambiska ungdomar.

Jawneh lär inte bara ut mänskliga rättigheter utan sätter dem i verket. Detta inkluderar en kampanj för att få rent dricksvatten och solenergi till byar i enlighet med Artikel 25 i den allmänna förklaringen: ”Envar har rätt till en levnadsstandard, som är tillräcklig för hans egen och hans familjs hälsa och välbefinnande.”

År 2016, då de var fast beslutna att ha ett rättvist val, gick sju politiska partier samman för att stödja en kandidat, Adama Barrow. I Artikel 21 står det: ”Folkets vilja skall utgöra grundvalen för statsmakternas myndighet. Denna vilja skall uttryckas i periodiska och verkliga val.” Därför gjorde Jawneh och hans team en rad radioprogram och videor i sociala medier för att uppmuntra ungdomar att delta i den demokratiska processen och rösta. Långa köar prydde vallokalerna. Barrow vann.

Jawneh och hans team utökade deras arbete för att nu reparera de 22 åren av skada till nationens grund. De ökade sitt arbete med skolor genom att starta 25 människorättsklubbar och göra upp en plan med ministeriet för grundskole- och gymnasieutbildning för skolåren 2017–2019. Samtidigt promotade han mänskliga rättigheter i media som nådde över 400 000 personer.

Han har nu informerat över 20 000 gambier i varje region. När han träffade Gambias nya president presenterade han YHRI:s material. Landet inrättade slutligen en oberoende nationell människorättskommission för att se till att mänskliga rättigheter fortsätter att respekteras i Gambia.

LADDA NER »
LADDA NER