Rock for Human Rights ger hopp om förändring till ungdomar över hela Amerika

Efter att ha bevittnat kränkningar av mänskliga rättigheter under sin uppväxt bestämde sig Wil Seabrook för att ge ungdomar verktygen för att skapa sin egen ljusare framtid.

Wil Seabrook är sångare, låtskrivare och grundare av Rock for Human Rights (R4HR). Han föddes i Amerika och flyttade till Tyskland med sin familj när han var nio år gammal, där han bevittnade Berlinmurens fall. ”Helt plötsligt blev världen bättre, eftersom människor helt enkelt ställde sig upp och krävde att den skulle bli bättre. Och det påverkade mig verkligen, det var kraftfullt för mig”, säger Seabrook.

Tillbaka i USA gick Seabrook på internatskola och gick från internationella till vardagliga kränkningar av mänskliga rättigheter – grymhet och mobbning bland elever. När han började med musik fann han ett sätt att uttrycka sig. ”Jag har alltid velat rädda världen med musik, det var idén.”

År 2006 deltog han i skapandet av musik för en av de nya informationsannonserna för Ungdomar för mänskliga rättigheter. Samtidigt som han gjorde musiken lärde han sig också om mänskliga rättigheter och YHRI:s material. ”Och det var då jag sade: ’Nu räcker det. Jag tänker göra något med det här materialet – med min musik och det här materialet.’” Och därmed bildades R4HR.

”Målet är att lära en hel generation de grundläggande mänskliga rättigheter som alla borde ha”, säger Seabrook. ”Mitt hopp är att barnen kommer att förstå sin egen förmåga att få till stånd förändringar i sin omgivning.”

År 2014 tog han med sig Zimbabwe-toppartisten Alexio Kawara till USA för den första R4HR-turnén. De besökte skola efter skola och spelade inspirerande musik, inklusive deras låt ”Candle”, samtidigt som de lärde ut mänskliga rättigheter till eleverna. Sedan kom turnén med 30 städer på 30 dagar för 30 mänskliga rättigheter. R4HR besökte skolor och samhällen i hela USA, från Kalifornien till delstaten Washington, sedan Oregon, Nevada, Arizona, Colorado, Georgia, Tennessee, Illinois, Minnesota, Massachusetts, New York, Washington DC, North Carolina och avslutade i Florida.

Wil Seabrook och hans Rock for Human Rights-band har besökt över 17 delstater i USA för att informera ungdomar om deras mänskliga rättigheter.

”Den största frågan var: ’Varför skulle en elev i femman i Iowa bry sig om mänskliga rättigheter runt om i världen?’ Hur gör man ämnet verkligt för barnet och varför skulle han eller hon bry sig?” När han ber barnen räcka upp handen om de blivit mobbade, gör nästan alla det. Han sätter mänskliga rättigheter i samband med den punkten. Eleverna känner sig stärkta.

”Målet är att lära en hel generation de grundläggande mänskliga rättigheter som alla borde ha. Mitt hopp är att barnen kommer att förstå sin egen förmåga att få till stånd förändringar i sin omgivning.”

R4HR-gitarristen Cal sade: ”En del barn kommer bara fram och skriver otroligt stora syften. De kan säga: ’Jag tänker förändra världen.’”

Eftersom Seabrook ville se till att hans turné inte bara blev en inspirerande engångsföreteelse utan snarare en långsiktig förändring, började han ge lärare YHRI:s undervisningspaket när han gick så att de kunde fortsätta leveransen. Efter att nu ha nått över 20 000 elever i 51 skolor, etablerar R4HR också människorättsklubbar i skolorna. Florida State University i Tallahassee bildade sin egen människorättsklubb och bjöd in R4HR att tala vid sin konferens om mänskliga rättigheter, där elever från hela delstaten deltog.

För att nå ännu fler gjorde R4HR tv- och radiointervjuer och anslöt sig sedan till YHRI vid dess årliga internationella toppmöte om mänskliga rättigheter. Deras arbete och timmar av volontärtjänst bekräftades med 2019 års Presidential Service Award.

”Det finns ingen känsla i världen som går upp mot känslan att man verkligen har gjort skillnad i människors liv och världen omkring sig”, säger Seabrook.

Upptäck mer om Seabrooks människorättsarbete på sv.Scientology.tv/WSeabrook.

LADDA NER »
LADDA NER